Dirigent

"Het is superleuk om met enthousiaste mensen samen te werken en hen uit te dagen om het uiterste uit zichzelf te halen"

Sinds de oprichting in 1984 kende Sonante vijf dirigenten: Ben Hofs, Martin Buninga, Melvin Margolis, Hebe de Champeaux en Mark Snitselaar. Stuk voor stuk hebben zij invloed gehad op de vorming van de klank en ontwikkeling van het repertoire van het orkest.

Een gesprek met de huidige dirigent, Mark Snitselaar, die sinds 2019 aan ons orkest verbonden is. Met liefde vertelt hij over zijn vak: de mooiste baan die je kunt bedenken.

Wat betekent klassieke muziek voor jou?

Klassieke muziek in de breedste zin van het woord - dus inclusief 20ste-eeuwse en hedendaagse muziek - is voor mij een enorme inspiratiebron voor zoveel mooie en complexe facetten van het leven. Het drukt met het grootste gemak emoties en gevoelens uit, die veelal niet in woorden te vangen zijn.

Waar komt de fascinatie voor het dirigeren vandaan?

Het mooie van dirigeren is het overbrengen van het verhaal achter de muziek, en ook de samenwerking met het mooiste instrument: het orkest. Het ultieme is om zonder woorden, met alleen bewegingen en mimiek de spelers te inspireren en te ondersteunen in de reis naar het muzikale verhaal. Daarnaast is het gewoon superleuk om met enthousiaste mensen samen te werken en hen uit te dagen om het uiterste uit zichzelf te halen en zo zichzelf en het publiek te verrassen.

Veel leden roemen de rust die over ons neerdaalt als jij er bent. Wat is jouw geheim?

Dat is nogal wat als dat gezegd wordt! Fijn om te horen dat leden dat zo ervaren. Voor mij begint muziek met vertrouwen. Alleen door vertrouwen te geven aan een orkest en dat terug te krijgen kunnen we samen dezelfde kant op gaan. Het is heel prettig wanneer we én hard werken én een fijne avond hebben samen.

Waarin onderscheidt Sonante zich van andere orkesten?

Sonante heb ik leren kennen als een vriendelijk orkest dat open staat voor ideeën en bereid is om zich als groep te ontwikkelen. De sfeer is prettig, er is ruimte voor humor en ondertussen wordt er hard gewerkt, zowel tijdens de repetities als daarbuiten.

Jij zit vol ambitie en energie. Wat staat bij jou met stip op één om met ons uit te voeren?

Dat is een heel moeilijke vraag! Het gekke is, dat als je als dirigent met een bepaald werk bezig bent, het heel vaak gebeurt dat een werk zo gaat leven dat het op dat moment met stip op 1 staat. Grappig genoeg gebeurt dat bij een volgend programma zomaar weer. Als je je verdiept in muziek dan komt het tot leven en geeft het energie en enthousiasme. Wel heb ik een speciale interesse voor de muziek en kunst uit het interbellum. In deze periode zijn er grote veranderingen teweeggebracht door kunstenaars die de wereld in beweging brachten.

Over Mark Snitselaar

Sonante’s huidige dirigent Mark Snitselaar (1978) studeerde af op klarinet aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en heeft zich in de loop van de jaren toegelegd op het dirigeren. Mark volgde lessen orkestdirectie bij Jurjen Hempel, Jan Stulen, Antony Hermus en Etienne Siebens. In januari 2019 volgde hij een masterclass bij de Oostenrijkse dirigent Achim Holub in Londen. Mark is als vaste dirigent verbonden aan de symfonieorkesten Sonante (Wageningen) en Ad Hoc Orkest (Utrecht). Verder was hij artistiek leider en dirigent van het Nijmeegs Blazersensemble. Naast de vaste ensembles waar hij aan verbonden is, werkte Mark als repetitor o.a. bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest en Symfonieorkest Nijmegen. Zijn stijl kenmerkt zich door een aanstekelijke gedrevenheid, waarmee hij de musici inspireert en motiveert om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Naast zijn werk als dirigent was Mark tot 2020 ook actief als (bas)-klarinettist in kamermuziek- ensembles als het Kurios Klarinetkwartet, Charaban Trio en Trio Parnasse.